Arruno Exploration in het magazine FLOWS 14.3.2021

Mike Celis leerde als fervent zeiler en ondernemer dat een van de moeilijkste aspecten van ondernemen, het loslaten is. "Zeilen is loslaten. Dat is de basis van de Growtrajecten die ik met Steve Van Dessel aan ondernemers voorstel."

 

Mike Celis is een Kempense ondernemer die al 28 jaar actief zeilt. Jaarlijks doet hij in zijn vrije tijd als schipper tussen de 2.500 en 6.000 zeemijl. Recent zwaaide hij af aan de Hogere Zeevaartschool met een Master Commercial Yachting 500 GT. Dat diploma komt van pas omdat hij zijn positieve ervaringen met zeilen wil delen met andere ondernemers door samen te zeilen en te leren. Daarvoor startte hij samen met partner Steve Van Dessel het bedrijf Arruno Exploration op.

Afstand nemen

"Ik ben al van kindsbeen af een fervent zeiler", steekt Mike van wal. "Ik ben dat ook als ondernemer blijven doen. Geen evidente keuze, want het betekent dat je je bedrijf soms weken aan anderen moet overlaten. Voor velen lijkt dat een nachtmerrie. Maar doorheen die jaren als ondernemer, zag ik dat veel bedrijven die echt goed groeien, vaak worden geleid door een eigenaar die afstand kan nemen. Het maakt dat je je omringt met de juiste mensen en erop vertrouwt dat zij het op veel punten mogelijk beter doen dan jij. Als je zo in je werk staat, krijg je net heel veel energie die je anders verliest aan krampachtig alles onder controle willen houden. Zeilen is letterlijk de vaste grond onder je voeten loslaten en dus een ideale oefening in de kunst van het loslaten."

Dat inzicht, in combinatie met de passie voor zeilen, vormde de basis voor de oprichting van een nieuw bedrijf. "Ik begeleidde eerder al offshore zeilwedstrijden en tochten op volle zee. Daar zag ik dat de combinatie van de groepsdynamiek op de kleine ruimte van een jacht, samen met de natuur en het loslaten van de connecties en controle via 4G en wifi, echt iets doet met mensen. In soms moeilijke omstandigheden ben je op elkaar aangewezen. Je bent niet langer de leidinggevende, maar een deel van de schakel. Vanuit die boeiende ervaring besloot ik om dat iets professioneler aan te pakken."

Beleving

Mike Celis beklemtoont dat zijn bedrijf geen reisbureau of charterbedrijf is. "We bieden gewoon drie soorten zeilbeleving aan. Voor de ondernemers hebben we het Growtraject. Wij zorgen voor een kapitein en een professionele coach die een groep van maximaal acht deelnemers begeleiden. Daarbij werkt iedereen aan haar of zijn persoonlijke groei als mens en als professional. Onze coach zorgt voor de nodige inbreng en begeleiding voor gesprekken en activiteiten. Maar ook het zeilen zelf is natuurlijk cruciaal. Zeilen is een intense beleving door de natuurkracht, de zee en de wind. Tijdens het zeilen moet je vertrouwen op de anderen."

Traject

De eerste ervaringen van deelnemers zijn overweldigend positief. "Onze Growtrajecten vragen wel een sterk engagement", beklemtoont Celis. "We doen eerst een intake om te zien of het wel iets kan worden. En we stellen groepen samen die iets gemeenschappelijks hebben. Bijvoorbeeld mensen die leiding geven aan bedrijven met vijftig tot tweehonderd mensen. Dat is een andere realiteit dan een starter die vijf mensen leidt. Als de groep samengesteld is, volgt er een voortraject met de groep waar we de focus leggen op de nautische voorbereiding en op de voorbereiding van het leertraject. Pas daarna volgt de zeiltocht van meerdere dagen op de oceaan. Dat is –voor alle duidelijkheid – geen tochtje van Oostende naar Ramsgate om pintjes te pakken. We zijn meerdere dagen op zee, ver weg van het thuisfront. We plannen trajecten in het hoge Noorden, aan de Azoren. Duidelijk iets anders dus. Op het traject kom je onvermijdelijk jezelf tegen. Net zo'n momenten zijn perfect om terug te ontdekken wat je écht wil. Het is een combinatie van persoonlijke en zakelijke groei. Het resultaat moet zijn dat elke deelnemer vol energie afmonstert met ambitieuze plannen en heldere ideeën."

Moeilijk

De initiatiefnemer benadrukt meermaals dat het geen plezierreisjes zijn. "Zeilen is veel meer dan het land loslaten. Je vaart weg van wifi en 4G. Er is alleen nog de interactie met de natuur, de boot en de anderen. Je kan ook niet afhaken als het even niet goed gaat. Voor wie gewoon is van non-stop door te gaan, is dat vaak écht confronterend. Maar het helpt natuurlijk dat ook de anderen hetzelfde voelen. Net door dat te zien en het open te bespreken, leer je echt veel over jezelf en de essentie. Meerdere dagen op zee betekent ook dat je moet wachtlopen en op andere momenten moet je vertrouwen op anderen. De gesprekken onder leiding van een coach zijn zeer puur en inspirerend."

Kapitein Haddock

Net omdat zo'n Growtraject geen pure plezierreis is, zijn de begeleiders van zeer groot belang. Mike Celis zoekt in de maritieme community niet alleen naar deelnemers voor het aanbod. "Ik heb ook vacatures voor kapiteins en trainers die mee willen stappen in ons concept. Ik zoek daarvoor mensen met de nodige ervaring in het bedrijfsleven. Het moet gaan om mensen die freelance willen samenwerken. Ze moeten minimaal in het bezit zijn van een vaarbevoegdheidsbewijs Master Commercial Yachting 200 GT, met de voorkeur voor 'Unlimited', en een GMDSS General Operating Certificate. En ze moeten ervaring hebben met leidinggeven aan teams op een bewuste en goede manier. Want in een verhaal van groei in leiderschap kun je types als Kapitein Haddock echt wel missen. Van een brulboei leer je niets."

Bart Timperman

www.arruno-exploration.be

Join Arruno Exploration and stay informed!