Spannend...

Uitkijken naar een nieuw schip...

Een nieuw schip voor Arruno Exploration 25.12.2021

Spannend...

Uitkijken naar een nieuw schip...

Op zoek!

Een tweetal weken geleden hebben wij een akkoord bereikt met onze verzekeringsmaatschappij Pantaenius aangaande de claim rond het verlies van Arruno.

De impact van dit ongeval blijft toch verder nazinderen. Niet het nautische aspect, ondertussen ben ik al terug de oceaan overgezeild, maar de emotionele waarde van een schip waarmee we 6 jaar gereisd hebben, de spullen, de herinneringen,…

Nu deze claim achter de rug is kunnen we in ieder geval verdere plannen maken en onze draad weer opnemen.

Zoals velen weten ligt mijn hart in het Noorden. Noorwegen, IJsland, Faeröer, Spitsbergen, Groenland staan allemaal op mijn verlanglijstje. Dit combineren met hiking, skiën, natuur en, last but not least, inspirerende mensen is ook het uiteindelijke doel van Arruno Exploration.

 

 

 

Voorwaarden voor het schip

Om reizen naar deze bestemmingen te kunnen organiseren dienen we natuurlijk wel te beschikken over een schip dat hiervoor geschikt is. De belangrijkste kenmerken zie ik als volgt:

  • Staal of aluminium is een minimum. Polyester is niet bestand tegen puntbelasting en daardoor kan je in de problemen geraken in een ijsveld of dergelijke. De nadelen van zowel staal (roestvorming) als aluminium (elektrolyse) zijn gekend maar wegen niet op tegen de voordelen van deze materialen. Vanuit een ander standpunt is het ook belangrijk dat het schip overal hersteld kan worden. Staal en, in vele gevallen, ook aluminium, kunnen door lokale vakmensen gerepareerd worden. Laswerken kan men op de meeste plaatsen ter wereld laten uitvoeren.
  • Waterdichte schotten: Er dient voldoende aan veiligheid gedacht te worden. Door de aanwezigheid van waterdichte schotten heb je het voordeel dat bij een bepaalde impact/lekkage maar een onderdeel van het schip waterschade kan oplopen zonder dat het hele schip in gevaar komt. Natuurlijk moeten we hier niet de vergelijking maken met de Titanic…
  • Verwarming en isolatie: In het Noorden is een goede verwarming onontbeerlijk. We moeten zelfs werken naar twee of drie systemen die losstaand van elkaar kunnen functioneren. Dit om de zekerheid te hebben dat er één systeem uitvalt we niet in de problemen komen met de soms lage temperaturen. Daarbij hoort ook een degelijke isolatie. De warmte binnen houden, de koude buiten houden…
  • Omwille van de reizen die we willen organiseren is het belangrijk dat we met het schip 1 tot 2 maanden kunnen reizen zonder dat er de mogelijkheid is om te bunkeren. Water, diesel, elektriciteit, eten en drinken moet voor de ganse periode voorzien kunnen worden op zulks een manier dat we dit op een duurzame manier kunnen vervoeren of, in geval van water, aanmaken.
  • We richten ons op het juiste publiek dat een bepaalde reis/expeditie wilt maken. Om dit allemaal betaalbaar te houden, zowel voor de deelnemer als voor Arruno Exploration, dienen we te beschikken over minimaal 8 tot 10 slaapplaatsen. Op deze manier geeft het ons de mogelijkheid om voldoende crew/passagiers te voorzien tijdens onze tochten. De investering om het schip volledig in orde te houden en te verbeteren vraagt een zekere schaal van activiteiten.

Omdat duurzaamheid belangrijk is voor onze organisatie kijken we in eerste instantie naar een tweedehandsschip. Een schip met bovenstaande kenmerken als basis is te vinden en om eerlijk te zijn, dit hebben we ondertussen gevonden.

We zitten niet stil…

Blijf op de hoogte van ons reilen en zeilen!