De Tall Ships Races 2022 komen eraan 16.2.2022

De Tall Ship Races

Deze zomer staan de Tall Ships Races op ons programma. 

Vooreerst is het belangrijk om te weten wat het doel van deze races zijn, nl. jongeren samenbrengen voor een moment van ontwikkeling en educatie in combinatie met het samenleven op een zeilschip en op zee. The Tall Ships Races is er om jongeren de kans te geven om een levenservaring op te doen en zijn opgericht om internationale vriendschappen te bevorderen en wederzijds begrip en respect te stimuleren.

De editie van 2022 is de eerste sinds 2018 die de grootste zeilschepen van de wereld terug naar de Noordzee brengen.

De voorwaarden tot deelname

Het evenement is bedoeld om jongeren samen te brengen maar dit neemt niet weg dat er geen volwassenen mee kunnen opstappen. 50% van de personen aan boord moet de leeftijd hebben van 15 tot en met 25 jaar (ben je geboren tussen juli 1997 en Augustus 2007 voldoe je aan de voorwaarden.). Ben je jonger dan 15 jaar bij het vertrek van de etappe waarvoor je je wenst in te schrijven, kan je helaas niet deelnemen. Dit is niet toegelaten vanuit de organisatie vanwege de festiviteiten e.d. die in alle havens georganiseerd worden.

Wens je dus deel te nemen als jongere alleen of samen met een vriend, ouders,…dit is ook mogelijk zolang het aantal jongeren 50% van de totale bezetting uitmaken.

Je kan één of meerdere etappes meevaren, afhankelijk van datgene je zelf wilt.

De route en het programma

De eigenlijke Tall Ships Races bestaat dit jaar uit 3 etappes. Wij starten echter vanuit Oostende voor de aanloop naar de Tall Ships Races waardoor Arruno Exploration 4 etappes heeft.

 1. Op 1 juli, de verjaardag van de kapitein trouwens, vertrekken we richting Esbjerg in Denemarken, deelnemers komen op 30/06 tijdens de avond aan boord. Een tocht die ons non-stop over de Noordzee tot in Denemarken zal brengen. Afhankelijk van het weer gaan we hier 3 tot 5 dagen over doen zodat we tijdig in Esbjerg zijn om de eerste festiviteiten mee te pikken. Mochten we uiterst snel zijn gaan we al zeilend in de regio nog op ontdekking. Vanaf 6 juli lopen de meeste deelnemers Esbjerg binnen. Op 7 juli gaan de Tall Ships Races officieel van start zodat jullie de openingsceremonie nog kunnen meepikken indien jullie op 8 juli van boord gaan. Alle details en het programma van deze etappe kan je vinden via deze link.
 2. Voor de tweede etappe (Race 1) kan je inschepen vanaf 8 juli gedurende de dag. Zo kan je nog meegenieten van alle festiviteiten in Esbjerg voordat we het ruime sop verkiezen richtingen Harlingen. Alle details en het programma van deze etappe kan je vinden via deze link. Deze etappe duurt tot 16 juli waar je in de ochtend het schip verlaat.
 3. De derde etappe is een “Cruise in company”. Op 16 juli kom je tijdens de dag aan boord en enkele dagen later verlaten we met de ganse vloot Harlingen. Sail Training Association Netherlands heeft een leuk programma opgemaakt met verschillende tussenstops langs het IJselmeer en de Nederlandse kust. In elke haven waar we stoppen zijn er weer verschillende actviteiten. 5 dagen na ons vertrek wordt de ganse vloot in Antwerpen verwacht waar Sail Antwerp van start zal gaan. Alle details en het programma van deze etappe kan je vinden via deze link. Op 24 juli verlaat je tijdens de ochtend het schip in Antwerpen.
 4. De laatste, en langste, etappe (Race 2) zal ons terug naar Denemarken brengen. Je komt aan boord in Antwerpen gedurende de dag op 24 juli zo dat je nog een volle dag kan genieten van Sail Antwerp met al zijn activiteiten. Op 26 juli verlaten we Antwerpen via de Schelde die ons terug naar de Noordzee brengt. We zetten koers naar het Kattegat, de zee-engte tussen Noorwegen en Denemarken, waarna we op de Oostzee terecht komen en Aalborg kunnen aanlopen. Vanaf 4 augustus starten dan de festiviteiten weer in Aalborg. Op 6 augustus is er de slotceremonie van deze Tall Ships Races waarna je op 8 augustus huiswaarts gaat. Alle details en het programma van deze etappe kan je vinden via deze link

Meegaan als trainee

Als je als jongere deelneemt aan dit evenement ben je “een trainee”. Wat is dit nu juist, een trainee?

 • Ervaring

Ben je beginnend zeiler, heb je al ervaring of is het jou eerste keer op zee? Misschien is het zelfs de eerste maal dat je in contact komt met zeilen?

Samen met andere jongeren maak je een reis over zee op T/S Saeftinghe. De ervaring die je gaat opdoen neem je de rest van jouw leven mee. Zeilen, navigeren leer je onderweg. Een ervaren crew is aanwezig die graag hun kennis en ervaring overbrengen. Ervaring is dus niet nodig. We verwachten wel dat je zin hebt om samen te werken, de zeilen te hijsen, samen koken, wacht lopen en dit allemaal onder begeleiding van een ervaren crew.

 • Inschrijven

De eerste "echte" stap die je moet doen als trainee om deel te nemen aan dit avontuur is je inschrijven. Van zodra je jouw inschrijving geregistreerd hebt kan je jouw deelname bevestigen. Registreren of inloggen doe je via deze link.

 • Voorbereiding

Een goede voorbereiding is belangrijk. Als kapitein en crew maken we ook graag al kennis voordat je aan boord stapt. We nodigen je daarom uit om het schip te bezoeken en de kapitein en de crew te leren kennen voor je vertrek. Zo kan je op voorhand al door het schip wandelen, op ontdekking gaan en kunnen we al een basis aan informatie geven, jouw vragen gaan we zo volledig mogelijk beantwoorden. We nemen je mee in dit verhaal zodat je al klaar bent voor het leven op een zeilschip.

Deze kennismaking doen we tijdens Oostende voor anker (weekend van 21 en 22 mei) waar T/S Saeftinghe ook aan deelneemt.

 • Wat verwachten we

Een zeilschip op zee vaart dag en nacht door. Om deze permanentie waar te maken werken we in 4 ploegen die onder leiding staan van een ervaren wachtoverste. Deze 'ploegen' lopen op vaste tijdstippen wacht:

  • Ploeg 1: 08.00u tot 11.00u en van 20.00u tot 23.00u.
  • Ploeg 2: 11.00u tot 14.00u en van 23.00u tot 02.00u.
  • Ploeg 3: 14.00u tot 17.00u en van 02.00u tot 05.00u.
  • Ploeg 1: 17.00u tot 20.00u en van 05.00u tot 08.00u.

Tijdens deze wacht doe je de navigatie, stuur je het schip en hou je uitkijk.

Buiten het wachtlopen dient er nog gekookt te worden, moeten we het schip onderhouden en dienen we voldoende tijd te nemen om te rusten, te lezen, met elkaar in gesprek te gaan. Een dag op zee zal je niet snel gaan vervelen!

De crew die jou assisteert

Afhankelijk van de etappes en het aantal deelnemers zijn er buiten de kapitein nog 2 of 3 andere crewleden aanwezig. De crew zijn de mensen die aan boord zijn die er mee voor zorgen dat deze reizen in alle veiligheid kunnen verlopen. Het zijn ervaren zeilers die ook de nodige uitleg kunnen geven over het nautische gebeuren op zee, van navigatie, tot reglementeringen en het leven aan boord…

Deze crewleden worden ingeschakeld als wachtoversten en leiden telkens een team van 2 tot 3 trainees gedurende de ganse tocht. Elke ploeg heeft zijn eigen wachtoverste.

Het vervoer van en naar de havens

Vanuit Arruno Exploration regelen we niet het vervoer van en naar de havens waar we vertrekken/toekomen, dit dien je zelf te organiseren. Eenmaal je ingeschreven bent sturen we jouw wel een lijst van de mogelijkheden van transport naar deze verschillende steden. Tijdens de kennismaking (Oostende voor Anker) gaan we wel kijken of jullie ook eventueel een gezamenlijk transport kunnen opzetten zodat je niet alleen hoeft te komen als je dit wenst.

Blijf op de hoogte van ons reilen en zeilen!