Tijdens de zomer 2023 zeilen we de Tall Ships Races 2023 tot in Lerwick!

Tall Ships Races 2023 11.10.2022

Tijdens de zomer 2023 zeilen we de Tall Ships Races 2023 tot in Lerwick!

De Tall Ships Races 2023

Met de  Tall Ships Races brengen we vooral jongeren bij elkaar om met elkaar te verbinden en internationale vriendschappen te smeden. Het doel is om zelfontwikkeling en wederzijds respect te stimuleren, ongeacht de nationaliteit of sociale achtergrond.

Na de zeer positieve ervaring van de Tall Ships Races 2022 gaan we met tallship Saeftinghe ook tijdens de zomer van 2023 deelnemen aan dit evenement.

 

De voorwaarden tot deelname

Het evenement is bedoeld om jongeren samen te brengen maar dit neemt niet weg dat er geen volwassenen mee kunnen opstappen. 50% van de personen aan boord moet de leeftijd hebben van 15 tot en met 25 jaar (ben je geboren tussen juli 1997 en Augustus 2007 voldoe je aan de voorwaarden.). Ben je jonger dan 15 jaar bij het vertrek van de etappe waarvoor je je wenst in te schrijven, kan je helaas niet deelnemen. Dit is niet toegelaten vanuit de organisatie vanwege de festiviteiten e.d. die in alle havens georganiseerd worden.

Wens je dus deel te nemen als jongere alleen of samen met een vriend, ouders,…dit is ook mogelijk zolang het aantal jongeren 50% van de totale bezetting uitmaken.

Je kan één of meerdere etappes meevaren, afhankelijk van datgene je zelf wilt.

Het programma

Race 1: Den Helder (Nederland) – Hartlepool (UK) (30/06/2023 - 08/07/2023)

Op 30/06 wordt je gedurende de dag in Den Helder aan boord van tallship Saeftinghe verwacht. Je geniet nog enkele dagen mee van het evenement in Nederland waardoor je ook al contacten kan leggen met de andere schepen. De crewparade, de crewparty,… deze staan allemaal op het programma.  Op zaterdag 1 juli verjaart de kapitein, Mike Celis, en op zondag 2 juli kiezen alle schepen het ruime sop richting Hartlepool aan de Engelse noordoostkust. 4 dagen later, tegen 6 juli, worden we ten laatste in Hartlepool verwacht en starten de festiviteiten van  Tall Ships Races. Na de crewparade en crewparty kan je in de ochtend van zaterdag 08/07/2022 ontschepen indien je niet deelneemt aan de volgende etappe.

Alle praktische info van dit traject kan je hier vinden.

Race 2: Hartlepool (UK) – Frederikstad (Noorwegen) (08/07/2023 - 17/07/2023)

Voor dit traject met tallship Saeftinghe verwachten we je op 08/07 gedurende de dag aan boord van het schip. Nadat je geïnstalleerd bent kan je nog genieten van de andere schepen en de festiviteiten in Hartlepool. Op 9 juli zetten we met alle schepen koers richting Frederikstad waar we ten laatste 6 dagen later verwacht worden. Ook in Frederikstad starten de festiviteiten waaronder een crewparade, crewparty, captain’s dinner, sport en cultuur,… Indien je na deze etappe van boord gaat ontscheep je op 17/07 in de ochtend.

Alle praktische info van dit traject kan je hier vinden.

Cruise in Company: Frederikstad – Lerwick (17/07/2023 - 28/07/2023 of 05/08/2023)

Het woord zegt het zelf. Geen race of parcours in deze etappe maar een leuke tocht langs de Noorse kust en de oversteek naar de Shetlandeilanden. Vanuit de organisatie worden er onderweg verschillende evenementen georganiseerd voor deze cruise in company en komen we de andere schepen ook regelmatig tegen. Met de Belgische schepen proberen we wel dezelfde havens aan te lopen, alhoewel we dit vrij kunnen kiezen.

Op 17/07 kom je tijdens de dag aan boord in Frederikstad. Je hebt daarna nog de mogelijkheid om de andere schepen te bezoeken. Zondag 18/07, na de veiligheidsbriefing en alles in orde gemaakt te hebben, vertrekken we vanuit Frederikstad naar een andere leuke bestemming aan de Noorse kust. Via de kust varen we verder naar het Westen en regelmatig leggen we aan. Vanaf dat het weer het toelaat steken we over naar de Shetlandeilanden. Afhankelijk van de tijd die we hebben, bezoeken we nog een mooie baai of leggen we aan op een mooie plaats. Ten laatste op 17/07 worden we verwacht in Lerwick, de hoofdstad van de Shetlandeilanden. Wederom genieten we hier van de festiviteiten georganiseerd voor de deelnemers van de Tall Ships Races zoals een Captain’s dinner, crewparty, crewparade, sport en culturele activiteiten…. Indien je niet mee verder gaat naar de Faroer kan je tijdens de ochtend van 28/07 ontschepen.

Alle info over deze etappe kan je hier vinden.

Lerwick (UK) – Thorshavn (Faeröer Eilanden) (Geen onderdeel van de eigenlijke Tall Ships Races) (28/07/2023 - 05/08/2023)

Omdat we tijdens de maand augustus 3 tot 4 zeil/wandelweken gaan organiseren met tallship Saeftinghe verlaten we in Lerwick de Tall Ships Races. Indien je inschrijft voor deze etappe kom je op 28/07 tijdens de dag aan boord. We verlaten samen met de andere schepen tijdens de Sail Out de haven van Lerwick op 29/07 maar in plaats van onze boeg te richten naar Arendal blijven we, afhankelijk van het weer, nog even op de Shetlandeilanden waar we enkele baaien of dorpjes kunnen bezoeken. Van zodra het weer het toelaat zetten we koers naar Thorshavn en gaan we een stukje van de Noordelijk Atlantische Oceaan over. Deze overtocht duurt een tweetal dagen op een oceaan rijk aan vogels, walvissen en ander zeeleven. Afhankelijk van de oversteek gaan we op de Faeröer Eilanden nog wat rondtoeren. Ten laatste tegen 03/08 willen we in Thorshavn zijn zodat jullie nog de tijd hebben om de hoofdstad van de Faeröer Eilanden te bezoeken. Op 05/08 ontscheep je in de ochtend. Belangrijk om weten is dat de deelnemers van de laatste etappe van de Tall Ships Races aan boord kunnen blijven tegen een sterk gereduceerd tarief. 

Alle info over deze etappe kan je hier vinden.

 

Meegaan als Trainee

Als je als jongere deelneemt aan dit evenement ben je “een trainee”. Wat is dit nu juist, een trainee?

Ervaring

Ben je beginnend zeiler, heb je al ervaring of is het jou eerste keer op zee? Misschien is het zelfs de eerste maal dat je in contact komt met zeilen?

Samen met andere jongeren maak je een reis over zee op T/S Saeftinghe. De ervaring die je gaat opdoen neem je de rest van jouw leven mee. Zeilen, navigeren leer je onderweg. Een ervaren crew is aanwezig die graag hun kennis en ervaring overbrengen. Ervaring is dus niet nodig. We verwachten wel dat je zin hebt om samen te werken, de zeilen te hijsen, samen koken, wacht lopen en dit allemaal onder begeleiding van een ervaren crew.

Inschrijven

De eerste "echte" stap die je moet doen als trainee om deel te nemen aan dit avontuur is je inschrijven. Van zodra je jouw inschrijving geregistreerd hebt kan je jouw deelname bevestigen. Registreren of inloggen doe je via deze link.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is belangrijk. Als kapitein en crew maken we ook graag al kennis voordat je aan boord stapt. We nodigen je daarom uit om het schip te bezoeken en de kapitein en de crew te leren kennen voor je vertrek. Zo kan je op voorhand al door het schip wandelen, op ontdekking gaan en kunnen we al een basis aan informatie geven, jouw vragen gaan we zo volledig mogelijk beantwoorden. We nemen je mee in dit verhaal zodat je al klaar bent voor het leven op een zeilschip.

Deze kennismaking doen we tijdens Oostende voor anker (weekend van 21 en 22 mei) waar T/S Saeftinghe ook aan deelneemt.

Wat verwachten we

Een zeilschip op zee vaart dag en nacht door. Om deze permanentie waar te maken werken we in 4 ploegen die onder leiding staan van een ervaren wachtoverste. Deze 'ploegen' lopen op vaste tijdstippen wacht:

    • Ploeg 1: 08.00u tot 11.00u en van 20.00u tot 23.00u.
    • Ploeg 2: 11.00u tot 14.00u en van 23.00u tot 02.00u.
    • Ploeg 3: 14.00u tot 17.00u en van 02.00u tot 05.00u.
    • Ploeg 1: 17.00u tot 20.00u en van 05.00u tot 08.00u.

Tijdens deze wacht doe je de navigatie, stuur je het schip en hou je uitkijk.

Buiten het wachtlopen dient er nog gekookt te worden, moeten we het schip onderhouden en dienen we voldoende tijd te nemen om te rusten, te lezen, met elkaar in gesprek te gaan. Een dag op zee zal je niet snel gaan vervelen!

Blijf op de hoogte van ons reilen en zeilen!